Tekoäly antaa joulurauhan sähkölämmittäjälle

Tekoäly antaa joulurauhan sähkölämmittäjälle

Uusi suomalainen älytermostaatti seuraa pörssisähkön hintaa ja ohjaa lämmityksen automaattisesti halvoille tunneille. Suomen miljoonan kylpyhuoneen lattialämmityksen ohjaaminen säästäisi 100 miljoonaa euroa vuodessa.
Luet nyt Tekoäly antaa joulurauhan sähkölämmittäjälle 3 minuuttia

 

Lämmityksen älyohjaukseen erikoistunut SpotNRG on julkaissut joulun alla uuden Evesta-älytermostaatin. Se optimoi sähkölämmityksen energiankulutusta seuraamalla pörssisähkön hintaa ja sääennusteita.

Kyseessä on ensimmäinen suomalainen itsenäisesti toimiva älytermostaatti, joka voidaan ohjelmoida seuraamaan Nordpoolin pörssisähkön hintavaihteluja. Lämmitys ohjataan ilmaisille ja halvimmille tunneille ja kytketään pois kalliimpien tuntien ajaksi. Vaikutus näkyy pienempänä sähkölaskuna.

"Suomessa on miljoona kylpyhuonetta, joissa on sähköllä toimiva lattialämmitys. Pelkästään niiden kytkeminen automaattiseen ohjaukseen säästäisi noin 100 miljoonaa euroa vuodessa", SpotNRG:n operatiivinen johtaja Tette Niinimäki sanoo.

Moni kuluttaja on joutunut talven aikaan tiukille, kun sähkölämmityksen kustannukset ovat moninkertaistuneet. Suomen hallitus pohtii parhaillaan keinoja kohtuuttomien sähkölaskujen kompensoimiseksi.

"Älytermostaatti on sähkölämmittäjälle helppo ja edullinen tapa saavuttaa mielenrauha. Pörssisähkön seuraamisen voi jättää tekoälyn hoidettavaksi. Älyohjaus toimii taustalla automaattisesti, eikä käyttäjä huomaa eroa lämpötiloissa. Lämmityksen voi räätälöidä niin, että se vastaa omia tottumuksia", Niinimäki kertoo.

Evesta on tarkoitettu ensisijaisesti suorasähköllä toimivaan lattialämmitykseen. Suomalaisten kodeissa sellainen löytyy tyypillisesti kylpyhuoneesta ja saunasta, mutta usein myös muista huoneista.

Älytermostaatti asennetaan seinäkoteloon perinteisen termostaatin tilalle. Omakotitaloon tai huoneistoon voi sijoittaa yhden tai useampia termostaatteja kohteesta riippuen. Asennukseen tarvitaan valtuutettu sähköasentaja.

Evesta toimii omakotitalojen lisäksi myös kerros- ja rivitaloissa, jos asunnosta löytyy termostaatilla ohjattava suorasähköön perustuva lattialämmitys. Vesikiertoiseen järjestelmään Evesta ei toistaiseksi sovellu.

Lattialämmityksen lisäksi älytermostaatti voidaan kytkeä kattolämmitykseen. Muita hyviä kohteita ovat esimerkiksi kakluunit ja pönttöuunit, jotka toimivat sähkövastuksilla. Mitä enemmän lämmityslaite varaa lämpöä, sitä paremmin lämpöä saadaan talteen pörssisähkön halpojen tuntien aikana.

Evesta-termostaatteja ohjataan puhelinsovelluksella. Laitteessa on muun muassa kotona-poissa-kytkin sekä viikkokello, jolla voi ajastaa eri lämpötiloja esimerkiksi yön ja viikonloppujen ajaksi. Pilvipalvelun avulla toimiva etäohjaus on käytännöllinen esimerkiksi mökin lämmityksessä ja matkojen aikana.

"Pörssisähkön hyödyntäminen ei vaadi enää jättimäistä sähköremonttia eikä kallista ja mutkikasta järjestelmää keskusyksiköineen. Älytermostaatti asennetaan yksinkertaisesti vanhan termostaatin tilalle. Sitten vain sovelluskaupan kautta säästämään", Niinimäki sanoo.

Lämmityksen älyohjauksen potentiaali on suuri yksittäisen kuluttajan lisäksi Suomen koko sähköjärjestelmän kannalta. Kotien älykkäät energiateknologiat voivat säästää talvikuukausina jopa 30 prosenttia omakotitalon energiankulutuksesta, selvisi Oulun yliopistossa marraskuussa tarkastetussa väitöskirjassa. Motivan Elvari-tutkimuksen mukaan termostaatin uusimisella voidaan säästää 50 prosenttia kylpyhuoneen lattialämmityksen sähkönkulutuksesta.

Kalleimmat tunnit ovat valtakunnan sähköverkossa huipputehon tunteja, jolloin sähköä tuotetaan ja kulutetaan eniten. Kulutuksen joustaminen alaspäin juuri näiden piikkituntien aikana vähentää verkon kuormitusta ja sähkökatkojen riskiä. Se parantaa huoltovarmuutta koko sähköjärjestelmän tasolla varsinkin kovien pakkasten aikana. 

Turkulainen SpotNRG on erikoistunut sähkön spot-hintaa hyödyntäviin ratkaisuihin ja pilvipalveluihin, jotka leikkaavat kuluttajan sähkölaskua ja samalla sähkön huipputuotannon tarvetta. Joulukuussa julkaistu älytermostaatti on SpotNRG:n Evesta-tuoteperheen ensimmäinen tuote.

SpotNRG käyttää Evesta-tuotteissa suomalaisen Oumanin teknologiaa. Oumanilla on vuosikymmenten kokemus rakennusautomaatiosta ja lämmityksen optimoinnista älykkäiden ratkaisujen avulla.